Auto kopen of leasen: wat is de betere optie?
Wil je van auto veranderen, maar weet je nog niet of je er een wil kopen of leasen? Beide opties hebben hun voor- en nadelen …
Het is tijd om van voertuig te veranderen. Maar de automarkt verandert zo snel en dat kan een impact hebben op je budget en mobiliteit ... Is het beter om je eigen auto te kopen, of om te kiezen voor een private lease? We zetten enkele voor- en nadelen van beide opties op een rijtje. Zo kies je hopelijk de optie die het beste bij jouw behoeften past. En voor je verzekeringen kan je, zoals altijd, bij ons terecht!
Auto kopen
Voordelen
- Je bent eigenaar van het voertuig en je kan het gebruiken zoals je wil. Zo moet je niet letten op het aantal kilometers dat je rijdt, kan je de binnen- of buitenkant een persoonlijke toets geven ...
- Je bent vrij om het merk en model van het voertuig te kiezen, net als de opties. Je bent niet 'beperkt' door een catalogus.
- Je kan het voertuig verkopen wanneer je wil.
Nadelen
- Het is een dure investering.
- De wachttijd voor de levering/ontvangst van je voertuig kan vrij lang zijn.
- Er zijn heel wat kosten die van maand tot maand variëren: je verzekeringen, herstellingen en onderhoud, belastingen (verkeersbelasting, inschrijving enz.) ...
- Een nieuw voertuig verliest ook vrij snel zijn waarde.
Private lease
Er zijn twee soorten leasing. Financiële leasing: het doel is om het voertuig aan het einde van het contract tegen een aantrekkelijke prijs te kopen, maar de huurprijs omvat over het algemeen geen bijkomende diensten (verzekeringen, belastingen enz.). Operationele leasing: het hoofddoel is om het voertuig gedurende een bepaalde periode te gebruiken, het is niet altijd mogelijk om het voertuig over te nemen aan het einde van het contract.
In dit artikel focussen we op operationele leasing, want dat is de populairste formule.
Voordelen
- Je kiest uit een ruim aanbod van voertuigen, vaak recente modellen die veilig zijn en minder vervuilen.
- De leasemaatschappij neemt een heleboel kosten voor haar rekening: je hoeft je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over de inschrijving, de belastingen (o.a. op inverkeerstelling), verzekeringen of herstellingen.
- Je beheert makkelijk je budget, omdat je een vast bedrag per maand betaalt aan de leasemaatschappij.
Nadelen
- Het aantal kilometers per jaar ligt vast in het contract: als je dat aantal overschrijdt, betaal je een toeslag per kilometer ... en dat kan je factuur flink aandikken. Check daarom of er een barema is voor het geval je meer of minder kilometers rijdt dan gepland.
- De staat van het voertuig wanneer je het inlevert aan het einde van het contract. Als de auto bijvoorbeeld deuken in de carrosserie heeft, zijn de herstellingskosten voor jou. Tip als je een leasecontract tekent: controleer of de leasemaatschappij de Renta-normen gebruikt. Die bepalen duidelijk de verantwoordelijkheden van de huurder, en zo vermijd je onaangename verrassingen.
- Je bent gebonden aan een contract. Als je het contract vroegtijdig wilt beëindigen, betaal je een schadevergoeding voor contractbreuk.
Hoe zit het met de verzekeringen?
Of je nu een wagen koopt via een lening bij de bank, of je beslist om er een te leasen: de verzekering BA Auto is verplicht in België. Die dekt schade aan andere weggebruikers. Wij kunnen jou begeleiden bij je keuze.
Ook een omniumverzekering is sterk aan te raden: die is bijvoorbeeld erg nuttig als je een ongeval in fout hebt en je voertuig total loss wordt verklaard. Nog andere dekkingen kunnen ook interessant zijn, afhankelijk van jouw voorkeuren.
In elk geval: wij staan voor jou paraat! Samen bekijken we wat jouw behoeften zijn, in je huidige situatie. Contacteer ons gerust, we helpen je graag verder.